Κάλεσμα στους Κεφαλλήνες και Ιθακήσιους επιστήμονες

 Η πολιτιστική ιστορία της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης γράφεται έξω από τα σύνορα των δύο νησιών μας. Είναι πάμπολλοι οι κεφαλλήνες και ιθακήσιοι που διαπρέπουν σε ολόκληρο τον κόσμο στους στίβους των επιστημών, που συνεισφέρουν στην πρόοδο της ανθρωπότητας και του πνεύματος ο καθένας από τη δική του σκοπιά. Πολλοί από αυτούς τους επιφανείς συμπατριώτες μας, παρά την τεράστια προσφορά τους στους κλάδους της επιστήμης με τους οποίους ασχολούνται, παραμένουν άγνωστοι στον τόπο καταγωγής τους.

Η Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη, συναισθανόμενη το χρέος να εντοπιστεί και να καταγραφεί με την μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια το σύνολο της πολιτιστικής προσφοράς των κεφαλλήνων και ιθακησίων επιστημόνων, με την πρωτοβουλία «ΚΙΒΩΤΟΣ» ξεκινά μια προσπάθεια να συγκεντρωθούν επιστημονικά έργα κεφαλλήνων και ιθακησίων σ’ όποια γωνιά της Ελλάδας και του κόσμου και αν βρίσκονται και εργάζονται.

Η ΚΙΒΩΤΟΣ φιλοδοξεί να γίνει ένα αρχείο έντυπων και ηλεκτρονικών επιστημονικών μελετών που έχουν εκπονηθεί από επιστήμονες με καταγωγή από την Κεφαλονιά ή την Ιθάκη, ανεξάρτητα από το αντικείμενο της επιστημονικής τους ενασχόλησης, με στόχο αφ’ ενός τη συνένωση των δεσμών μεταξύ των κεφαλονιτών και ιθακησίων επιστημόνων, και αφ’ ετέρου την καταγραφή της διείσδυσης του κεφαλονίτικου και θιακού πνεύματος στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.

Για το λόγο αυτό παρακαλούνται οι επιστήμονες και ερευνητές που κατάγονται από την Κεφαλονιά και την Ιθάκη, ανεξάρτητα από τον τόπο δραστηριοποίησής τους και τη γλώσσα στην οποία συγγράφουν, να αποστείλουν ένα αντίτυπο των δημοσιευμένων επιστημονικών μελετών τους, είτε σε έντυπη είτε σε ηλεκτρονική μορφή, στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη Αργοστολίου, μαζί με ένα αναλυτικό βιογραφικό τους σημείωμα (το τελευταίο, αν είναι δυνατόν, σε μία από τις γλώσσες ελληνική, αγγλική, γαλλική), με αναλυτικά στοιχεία επικοινωνίας.

Διεύθυνση Βιβλιοθήκης: Ηλία Ζερβού 12, 281 00 Αργοστόλι
Τηλέφωνο: 26710-28221, φαξ 26710-22583
Ε- mail: vivlarg@sch.gr
mail@vivl-argost.kef.sch.gr

Η Βιβλιοθήκη θα γνωστοποιήσει στους επιστήμονες τη λήψη των έργων τους με ευχαριστήρια επιστολή. Επιπλέον, όλοι όσοι συνεισφέρουν με τις μελέτες τους στην ΚΙΒΩΤΟ, θα λαμβάνουν ηλεκτρονικό ενημερωτικό μήνυμα ( newsletter), σχετικά με την πρόοδο της ΚΙΒΩΤΟΥ και τους συμμετέχοντες σ’ αυτήν επιστήμονες.

Η ΚΙΒΩΤΟΣ δεσμεύεται να μην δημοσιεύει στο διαδίκτυο ή σε έντυπα κείμενα που λαμβάνει, αλλά απλώς να τα καταγράφει, να τα καταλογογραφεί με επιστημονικό τρόπο και να τα διαφυλάσσει, όπως γίνεται και με όλα τα τεκμήρια που κατατίθενται στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη. Είναι αυτονόητο ότι τα πνευματικά δικαιώματα των έργων παραμένουν στους δημιουργούς τους.

Ζητούμε την κατανόηση για το γεγονός ότι η ΚΙΒΩΤΟΣ δεν είναι σε αυτή τη φάση δυνατόν να αποδεχθεί μη δημοσιευμένα κείμενα.

Η ΚΙΒΩΤΟΣ δεν χρηματοδοτείται από πουθενά. Είναι μια ρομαντική πρωτοβουλία που φιλοδοξεί να συνενώσει τα παιδιά της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης που διαπρέπουν σ’ όλα τα σημεία του ορίζοντα, και συνεχίζουν τη λαμπρή ιστορία του κεφαλονίτικου και θιακού πνεύματος σε όλη την υφήλιο. Ευελπιστούμε στη συμμετοχή σας για να μπορέσει ο σπόρος της ΚΙΒΩΤΟΥ να καρποφορήσει, και η Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη να γίνει στ’ αλήθεια μια Κιβωτός του κεφαλονίτικου και θιακού πνεύματος στη μητέρα πατρίδα.