Βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών
ο Καθηγητής κ. Γεράσιμος Πεντόγαλος

Με το βραβείο Δ. Κοκκίνου (τάξεως Γραμμάτων και Καλών Τεχνών) της Ακαδημίας Αθηνών βραβεύθηκε το έργο του συμπατριώτη μας Καθηγητή Ιστορίας της Ιατρικής Γεράσιμου Πεντόγαλου «Γιατροί και Ιατρική Κεφαλονιάς στα χρόνια των ξενικών κυριαρχιών (1500-1864)». Το βραβείο Διονυσίου Κοκκίνου απονέμεται κάθε χρόνο στην καλύτερη επιστημονική ιστορική μελέτη Έλληνος συγγραφέως.

Το βραβευμένο έργο του κ. Πεντόγαλου, που κυκλοφόρησε το 2004 από τις εκδόσεις “University Studio Press”, αποτελεί καρπό μακρόχρονης και επίμοχθης αρχειακής και βιβλιογραφικής έρευνας, χαρτογραφώντας μια άγνωστη περιοχή της Ιστορίας του Νησιού μας: τις διακεκριμένες επιδόσεις των Κεφαλλήνων στην Ιατρική επιστήμη, στα χρόνια των ξενικών κυριαρχιών (από τη Βενετοκρατία έως την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα).

Το έργο παρουσιάστηκε το περασμένο καλοκαίρι και στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη, σε εκδήλωση που οργάνωσε το Ίδρυμα Κεφαλονιάς και Ιθάκης.

Οι κεφαλονίτες ιατροί που βιογραφούνται στον εν λόγω τόμο, σπουδασμένοι στα πιο ονομαστά πανεπιστήμια της Ευρώπης επέστρεψαν στον τόπο τους και εξάσκησαν την επιστήμη τους υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα χωριά της Κεφαλονιάς, διαδραματίζοντας καίριο ρόλο στην κοινωνική ζωή του τόπου, αλλά και πρωταγωνιστώντας στις πολιτικές εξελίξεις.

Η ιστορική έρευνα του κ. Πεντόγαλου συνεχίζεται. Υπό έκδοση βρίσκεται ο δεύτερος τόμος, που συνεχίζει το νήμα των βιογραφουμένων επιστημόνων από το 1864, οπότε, μετά την Ένωση, η Κεφαλονιά ακολουθεί τις ιστορικές τύχες της Ελλάδας. Η Βιβλιοθήκη μας εκφράζει θερμά συγχαρητήρια στον κ. Πεντόγαλο για τη διάκρισή του αυτή, που τιμά την Κεφαλονιά για ακόμη μια φορά στο στίβο της επιστήμης.

Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών ο Θανάσης Φωκάς

Ο διακεκριμένος Κεφαλονίτης επιστήμονας, Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Cambridge Θανάσης Φωκάς εξελέγη πρόσφατα μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Αναγεννησιακό πνεύμα, με σπουδαίες επιδόσεις σε ποικίλους επιστημονικούς τομείς και διεθνείς σπουδαίες βραβεύσεις, ο Θανάσης Φωκάς προσθέτει ακόμη μία διάκριση στην λαμπρή ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία.

Η εκλογή του Θανάση Φωκά στο ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της χώρας μας, που τον καθιστά έναν από τους νεότερους σε ηλικία ακαδημαϊκούς μας, αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τον τόπο μας, που επιβεβαιώνει ότι η πολιτιστική ιστορία των νησιών μας γράφεται σε μεγάλο βαθμό έξω από αυτά. Σας συνιστούμε να διαβάσετε, από τους παρακάτω συνδέσμους, τα αφιερώματα στον Θανάση Φωκά του ιστοτόπου www.kefalonitis.com

Αφιέρωμα 1
Αφιέρωμα 2

Επισκεφθείτε επίσης την ακαδημαϊκή ιστοσελίδα του Θανάση Φωκά