Το βιβλιακό υλικό της Βιβλιοθήκης αποτελείται (Μάρτιος 2004) από περίπου 62000 τόμους, και επιμερίζεται στις ακόλουθες συλλογές:

  1. ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ
  2. ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ
  3. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ( Reference)
  4. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ
  5. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΤΥΠΩΝ
  6. ΣΥΛΛΟΓΗ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΩΝ
  7. ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ
  8. ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ

 

1. ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ

Περιλαμβάνει βιβλία και έντυπα που εκδόθηκαν στα Επτάνησα (ανεξαρτήτως περιεχομένου) είτε βιβλία που έχουν περιεχόμενο σχετικό με τα Επτάνησα, ανεξάρτητα από τον τόπο έκδοσης, είτε (λογοτεχνικά) βιβλία που γράφτηκαν από Επτανησίους ή μονογραφίες που αφορούν επτανησίους.

Η επτανησιακή συλλογή επιμερίζεται περαιτέρω σε:

  • Συλλογή Επτανησιακών Βιβλίων
  • Συλλογή Επτανησιακών εφημερίδων (1849- σήμερα, περίπου 200 τίτλοι, όχι σε πλήρεις σειρές)
  • Συλλογή Επτανησιακών περιοδικών.

Η Επτανησιακή συλλογή είναι η συλλογή με το μεγαλύτερο ερευνητικό ενδιαφέρον. Βλ. τα σχετικά βιβλιογραφικά βοηθήματα

2. ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ

Η συλλογή δημιουργήθηκε το 2002 και περιλαμβάνει τα βιβλία (παιδικά, λογοτεχνικά, και άλλα) που έχουν ενταχθεί στο Δανειστικό Τμήμα της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης.

Αποτελεί ιδιαίτερη συλλογή καθώς σύμφωνα με τη διαθήκη του Ιδρυτή Μαρίνου Κοργιαλένιου η Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη δεν μπορεί να είναι δανειστική.



3. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ( Reference)

Περιλαμβάνει εγκυκλοπαίδειες, λεξικά κ.ά. χρηστικά βιβλία (τύπου reference) για τις άμεσες ανάγκες των αναγνωστών, ιδίως των μαθητών.

Για το λόγο αυτό έχει τοποθετηθεί πλάι στα τραπέζια του κεντρικού αναγνωστηρίου.

 


4. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ

Περιλαμβάνει όλες τις μη επτανησιακές περιοδικές εκδόσεις (όχι σε πλήρεις σειρές). Πρόκειται κυρίως για λογοτεχνικά και επιστημονικά περιοδικά των 19 ου και 20ού αιώνα.

Η Βιβλιοθήκη προς το παρόν δεν διατηρεί συνδρομές σε νέες περιοδικές εκδόσεις. Ως εκ τούτου η συλλογή περιοδικών έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους ερευνητές του 19 ου και 20ού αιώνα.


5. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΤΥΠΩΝ

Περιλαμβάνει τις εκδόσεις προ του 1800 που διαθέτει η Βιβλιοθήκη.

Η συλλογή βρίσκεται υπό διαμόρφωση, καθώς σ' αυτήν εντάσσεται μέρος του αταξινόμητου υλικού. Το παλαιότερο έντυπο της Βιβλιοθήκης είναι ένα λεξικό του Σουΐδα (1499).




6. ΣΥΛΛΟΓΗ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΩΝ

Η Βιβλιοθήκη διαθέτει συλλογές χειρογράφων, αλλά και μεμονωμένα χειρόγραφα ( link σε κατάλογο). Βλ. σχετικό ενδεικτικό κατάλογο στις υπηρεσίες καταλόγου.

Ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα μουσικά αρχεία της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης (βυζαντινής και επτανησιακής μουσικής των Χ. Μοσχόπουλου, Μ. Ραζή, Κ. Μποχάγιερ). Από τα μεμονωμένα χειρόγραφα το παλαιότερο είναι ένα ακέφαλο τετραβάγγελο του 13 ου αιώνα.

Πέρα από τα περιγραφόμενα παραπάνω, η Βιβλιοθήκη διαθέτει 2 αρχεία υπό ταξινόμηση (Αρχείο Μπάμπη Άννινου, Αρχείο Μικέλη Άβλιχου) καθώς και το Μουσικό Αρχείο Πλάτωνος Ρούγκα.

7. ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ

Η Γενική Συλλογή περιλαμβάνει βιβλία και έντυπα γενικού ενδιαφέροντος, όλων των θεματικών κατηγοριών. Είναι η μεγαλύτερη σε όγκο συλλογή της Βιβλιοθήκης και έχει ιδιαίτερο ερευνητικό ενδιαφέρον, ιδίως για τις ανθρωπιστικές επιστήμες, μια και περιλαμβάνει πολλές εκδόσεις του 19 ου αιώνα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι επιμέρους συλλογές (συλλογή Μαζαράκη, συλλογή Φωκά - Κοσμετάτου κλπ.) κρίθηκε βιβλιοθηκονομικά ορθότερο να κατατμηθούν στις γενικότερες κατηγορίες συλλογών της Βιβλιοθήκης και να μην παραμείνουν αυτόνομες.

8. ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ

Περιλαμβάνει δίσκους βινυλίου, βιντεοκασέτες και cd- rom. Η συλλογή είναι υπό ανάπτυξη και ενισχύθηκε ιδιαίτερα με τους τίτλους του Δημόσιου Κέντρου Πληροφόρησης.

Οι συλλογές της Βιβλιοθήκης είναι ταξινομημένες με το σύστημα Dewey Decimal , 18 th edition.