Από το φθινόπωρο του 2002 λειτουργεί δανειστικό τμήμα στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη, με απόφαση του Κοργιαλενείου Διοικητικού Συμβουλίου. Στο δανειστικό τμήμα μπορούν να εγγραφούν δωρεάν ως μέλη όσοι το επιθυμούν, και να δανείζονται βιβλία από το ειδικά διαμορφωμένο Δανειστικό Τμήμα της Βιβλιοθήκης.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
  1. Πώς μπορώ να δανείζομαι βιβλία
  2. Πώς μπορώ να γίνω μέλος;
  3. Πόσο κοστίζει να γίνει κανείς μέλος;
  4. Πότε μπορώ να δανειστώ βιβλία;
  5. Ποια βιβλία μπορώ να δανειστώ;
  6. Πόσα βιβλία μπορώ να δανειστώ κάθε φορά;
  7. Πώς θα διαλέξω ένα βιβλίο;
  8. Πόσες μέρες μπορώ να τα κρατήσω;
  9. Πώς πρέπει να μεταχειρίζομαι τα βιβλία;
  10. Τί θα γίνει αν δεν επιστρέψω κάποιο βιβλίο;
  11. Ποιες μέρες και ώρες λειτουργεί;
  12. Πώς μπορώ να επικοινωνώ με τη Βιβλιοθήκη;

Πώς μπορώ να δανείζομαι βιβλία;

Για να μπορείς να δανείζεσαι βιβλία πρέπει να γίνεις μέλος του Δανειστικού Τμήματος.

Πώς μπορώ να γίνω μέλος;

Συμπληρώνοντας το έντυπο που υπάρχει στις πληροφορίες της Βιβλιοθήκης. Οι ενήλικοι αναγνώστες (πάνω από 18 χρονών) πρέπει να έχουν μαζί τους και την αστυνομική τους ταυτότητα. Για τους μικρούς μας αναγνώστες (μαθητές του δημοτικού), πρέπει να έρθουν ο μπαμπάς ή η μαμά για να συμπληρώσουν το έντυπο. Οι μαθητές του γυμνασίου και του Λυκείου μπορούν να γραφτούν μόνοι τους, συμπληρώνοντας, στη θέση του αριθμού ταυτότητας, το όνομα του σχολείου όπου φοιτούν.

Οι υπάλληλοι της Βιβλιοθήκης, αφού τους επιστρέψεις το έντυπο συμπληρωμένο με όλα τα στοιχεία που χρειάζονται, θα σου δώσουν τη δική σου ταυτότητα μέλους. Η ταυτότητα μέλους είναι προσωπική – μόνο εσύ δηλαδή μπορείς να δανειστείς βιβλία και όχι κάποιος άλλος με τη δική σου ταυτότητα.

Πόσο κοστίζει να γίνει κανείς μέλος;

Η εγγραφή στη δανειστική βιβλιοθήκη είναι εντελώς δωρεάν. Σ’ αυτή την πρώτη φάση της λειτουργίας της δεν υπάρχει επίσης καμμία απολύτως συνδρομή. Άρα δεν κοστίζει τίποτα! Και ο δανεισμός των βιβλίων γίνεται επίσης δωρεάν.

Πότε μπορώ να δανειστώ βιβλία;

Μόλις πάρεις στα χέρια σου την ταυτότητα μέλους. Η ταυτότητά σου, εκτός από το όνομά σου και τη σφραγίδα της Βιβλιοθήκης έχει και έναν αριθμό. Αυτή την ταυτότητα πρέπει να την έχεις μαζί σου για να μπορείς να δανειστείς κάποιο βιβλίο, ή να επιστρέψεις κάποιο άλλο (χωράει σε όλα τα πορτοφόλια, το έχουμε τσεκάρει!). Αν τη χάσεις, φρόντισε να ειδοποιήσεις τη Βιβλιοθήκη αμέσως.

Ποια βιβλία μπορώ να δανειστώ;

Μπορείς να δανειστείς μόνο τα βιβλία που υπάρχουν στο ειδικό τμήμα της Βιβλιοθήκης με την ταμπέλα «ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ». Τα άλλα βιβλία δεν δανείζονται, μπορείς όμως, όπως και παλιά, να τα μελετήσεις και να κάνεις τις εργασίες σου μέσα στη Βιβλιοθήκη (γι’ αυτό εξάλλου είμαστε ανοιχτοί όλη μέρα!). Έτσι, για παράδειγμα, δεν μπορείς να δανειστείς εγκυκλοπαίδειες, ή εφημερίδες, ή παλιά βιβλία.. Σιγά σιγά το δανειστικό τμήμα θα μεγαλώνει – περιμένουμε και τις δικές σου προτάσεις με βιβλία που θά’ θελες να διαβάσεις!

Πόσα βιβλία μπορώ να δανειστώ κάθε φορά;

Μέχρι δύο βιβλία το πολύ. Μπορείς να δανειστείς κι άλλα, μόνο αν επιστρέψεις αυτά που έχεις ήδη δανειστεί.

Πώς θα διαλέξω ένα βιβλίο;

Μπορείς να διαλέξεις μόνος σου από το δανειστικό τμήμα. Οι μικρές πινακίδες που βρίσκονται εκεί θα σε καθοδηγήσουν. Μπορείς βέβαια να συμβουλευτείς τους βιβλιοθηκονόμους για να διαλέξεις το βιβλίο της αρεσκείας σου. Ωστόσο, μην ξεχνάς ότι η δική σου γνώμη και οι δικές σου προτιμήσεις είναι αυτά που μετράνε πάνω απ’ όλα.

Πόσες μέρες μπορώ να τα κρατήσω;

Μέχρι δεκαπέντε μέρες. Αν δεν προλάβεις, ωστόσο, μην ανησυχείς. Μπορείς να ειδοποιήσεις τη Βιβλιοθήκη και να κάνεις ανανέωση για μια εβδομάδα ακόμα. Μην αγχώνεσαι λοιπόν. Το διάβασμα πρέπει να το ευχαριστιέσαι...

Για να μην ξεχαστείς, στο πίσω μέρος της κάρτας σου θα υπάρχει κάθε φορά συμπληρωμένη η ημερομηνία επιστροφής του βιβλίου.

Πώς πρέπει να μεταχειρίζομαι τα βιβλία;

Θυμήσου ότι τα βιβλία της δανειστικής βιβλιοθήκης τα διάβασαν κι άλλοι πριν από σένα, και, κυρίως, θα τα διαβάσουν κι άλλοι μετά από σένα. Πρέπει λοιπόν να φροντίσεις να τα διατηρήσεις καθαρά, σε άριστη κατάσταση, όπως τα παρέλαβες, να μην σημειώνεις ή ζωγραφίζεις επάνω τους, και, προς Θεού, να μην κόβεις τις σελίδες που σου αρέσουν. Να σκέφτεσαι πάντα τον επόμενο που θα το διαβάσει, αλλά και πώς θα σου φαινόταν εσένα αν διάβαζες το αγαπημένο σου βιβλίο και ξαφνικά, στο πιο κρίσιμο σημείο, έλειπε η σελίδα!

Τί θα γίνει αν δεν επιστρέψω κάποιο βιβλίο;

Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα.... Η δανειστική βιβλιοθήκη δεν ζητάει τίποτα άλλο από τα μέλη της εκτός από το να σεβαστούν τα βιβλία, και κυρίως, να σεβαστούν τα άλλα μέλη που θα θελήσουν μελλοντικά να τα διαβάσουν. Αν δεν επιστρέψεις εγκαίρως ένα βιβλίο, ένα ευγενικό τηλεφώνημα από τη Βιβλιοθήκη θα σου το θυμίσει.

Αν πάλι εσύ το χάσεις και δεν το επιστρέψεις, δυστυχώς θα πρέπει να πληρώσεις στη Βιβλιοθήκη το αντίτιμο του Βιβλίου για να μπορέσει να το αντικαταστήσει (ή, ακόμη καλύτερα , να το αντικαταστήσεις εσύ ο ίδιος με ένα ίδιο καινούριο αντίτυπο) Το ίδιο θα συμβεί αν διαπιστώσουμε ότι επέστρεψες το βιβλίο κατεστραμμένο. Αν πάλι δεν επιστρέψεις το βιβλίο και δεν πληρώσεις το αντίτιμο στη Βιβλιοθήκη, δυστυχώς δεν θα μπορείς να ξαναδανειστείς κανένα βιβλίο.

Ποιες μέρες και ώρες λειτουργεί;

Λειτουργεί τις μέρες και ώρες λειτουργίας της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης. (Δευτέρα – Παρασκευή 8.30 π.μ. – 8.30 μ.μ.και Σάββατο 8.30 π.μ. – 2.00 μ.μ.).

Πώς μπορώ να επικοινωνώ με τη Βιβλιοθήκη;

Στo τηλέφωνo 26710-28221. Υπεύθυνη της Δανειστικής Βιβλιοθήκης είναι η κ. Γεωργία Ρουχωτά. Μπορείς αν θέλεις να στείλεις E - mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση mail @ vivl - argost . kef . sch . gr.
 

... Και δυο λόγια προς τους ενήλικους αναγνώστες...

Το δανειστικό τμήμα της Βιβλιοθήκης δημουργείται με αποκλειστικό σκοπό την ψυχαγωγία των συμπολιτών μας. Είναι η δική μας απάντηση (ή έστω, μια προσπάθεια για απάντηση) στις σειρήνες της διασκέδασης που μας έχουν κατακλύσει, κι έχουν επισκιάσει κάθε μορφή ποιοτικής αγωγής της ψυχής. Εξακολουθούμε, από την άλλη, να πιστεύουμε ότι η έρευνα, οποιασδήποτε μορφής, μπορεί και πρέπει να γίνεται μόνον εντός της Βιβλιοθήκης, και αυτόν το σκοπό εξυπηρετεί το γεγονός ότι η Βιβλιοθήκη παραμένει ανοιχτή για το κοινό σε ολοήμερη βάση, και διαθέτει όλα τα μέσα της για την εξυπηρέτηση των ερευνητών.

Τα τεκμήρια λοιπόν (βιβλία, εφημερίδες, χειρόγραφα) που αποτελούν το ερευνητικό κομμάτι της Βιβλιοθήκης μας και συνιστούν τη συμβολή της στην επιστημονική έρευνα δεν μπορούν να απομακρύνονται από τους χώρους της σε καμμία περίπτωση. Ζητούμε την κατανόησή σας σ’ αυτό το λεπτό θέμα.